Alussa oli olut (25.1.2018)

Viilataan aluksi pilkkua: se on oluttyyli.

Toisinaan keskusteluissa kuulee puhuttavan oluttyypeistä. Oluttyyppihän on ihan korrektia suomea, mutta tyyppi on tyyppi – ei tyyli. Olisi paikallaan sanoa Michael Jacksonin olleen oluttyyppi, joka vakiinnutti oluttyylien jaottelun oluttyypin mukaan. Tässä siis ensimmäinen tyyppi viittaa puhekielen ilmaisuun henkilö ja jälkimmäinen puolestaan oluen valmistuksessa käytettyyn hiivaan. Oluttyypit olisivat näin ollen ale, lager ja villihiiva. Onko muita? Oleellista on, että oluttyypin määrittely on varsin yksiselitteinen: mikä hiiva on oluen tehnyt.

Tyyli sen sijaan on vapaa. Tyylinhän voi tarvittaessa keksiä – ja pitääkin, sillä oluenvalmistajalla on täysi vapaus nimetä tuotteensa parhaaksi katsomallaan tavalla. Nimisuoja asettaa tiettyjä poikkeuksia, mutta kekseliäs nimiseppä kyllä kiertää moiset byrokratiat. Maistuisiko lasillinen Dogfish Head Craft Breweryn Sah’tea-olutta?

Koffin Porter oli Imperial Stout, mutta kauppa ei käynyt. Joten siitä tuli Porter. Kädenlämpöinenkin pintahiiva on viime vuosina tehnyt paremmin kauppansa, jos etiketissä komeilee IP ja A. Sama myynnin logiikka siis, mutta käänteisessä järjestyksessä. Ei nimi olutta paranna, mutta mielikuvaa kyllä.

Tyylissähän on kyse mielikuvasta. Onko tukka hyvin, näkyykö kello? Oluttyylin nimeäminen luo nautittavan oluen ominaisuuksille oletuskarsinan – rajat tai reunaehdot sille, mitä on luvassa. Mielikuvan siitä, mitä nyt on lasissa. Ja koska jokaisen yksilön mieli on eri lailla vinossa, on tästä mielikuvien kirjosta mahdollisuus saada mitä mainiointa ajanvietettä kiistelyn muodossa!

Oluttyylien olemassaolo on kiistatonta. Tyylien kirjo kertoo tarinaansa oluen monikulttuurisuudesta ja pitkästä historiallisesta jatkumosta. Nykytilan tarjotessa runsaudessaan ylitsevuotavan kattauksen kaupallisia tuotteita on tyylien luokittelulla selvä tarkoitus: oluen laadun arviointi. Ja siitä tässä blogisarjassa – laajemmin koko Olutakatemian toiminnassa – on kyse. Laadukkaan oluen tunnistamisesta ja laadukkaamman olutkulttuurin edistämisestä!